Træt af at BH’en drejer rundt i løbet af dagen? Du er ikke alene.
Har du prøvet at tage din bh på om morgenen, hvor alt sidder perfekt, men allerede efter et par timer, mærker du den kryber om på ryggen – eller næsten op under armhulen? Ja, det kender jeg kun alt for godt. Det føles, som om man kæmper en stille kamp dagen igennem – og det tager i dén grad glæden ved at have sin yndlingskjole eller undertøj på.
Pasformen – din bedste ven
Alt starter og slutter med pasformen. Mange tror, det bare handler om skålstørrelse, men faktisk er omkredsen (altså tallet i din BH-størrelse) mindst lige så vigtig. Sidder båndet for løst, har BH’en alt for nemt ved at glide rundt. Her er et trick jeg har lært: Når du står i prøverummet, så prøv at løfte armene og sving lidt – sidder BH’en stadig, hvor den skal, er du godt på vej.
- Du skal som udgangspunkt kunne få to fingre ind under bæltet – ikke mere.
- BH’en skal sidde vandret og fast om kroppen uden at genere.
- Hvis du kan trække BH’en op i ryggen, er den for stor.
Støtte og struktur – mere end bare pynt
Der bliver ofte undervurderet, hvor meget bh med bøjle eller indbyggede sidepaneler kan gøre for stabiliteten. Føler du dig bedst tilpas uden bøjle, kan du se efter bløde, men støttende bh uden bøjle med brede sidepaneler og kraftigere elastikker nederst. For mig kan netop sådan en model gøre forskellen på om jeg justerer hver time – eller slet ikke tænker over min BH hele dagen.
- En blonde-bh kan virke let, men se efter forstærkede sømme.
- Bøjle eller ej: Stabile bånd og gode, justérbare stropper gør din BH “fastspændt på sporet”.
- Sidepaneler i fast stof minimerer “drejningseffekten”.
Materialer der holder på plads
Stoffer har overraskende meget at sige for komfort og glidning. BH’er med lidt ruere bagside, fx mikrofiber eller en form for stretch-bomuld, sidder ofte bedre, end de helt glatte modeller. Mit gamle trick: Vælg aldrig en BH med for “silkeblød” inderside, hvis du i forvejen oplever, at stropper og bånd skrider med tiden. Og så er fleece eller jersey ofte bedre til at blive, hvor de skal, hvis du har en aktiv dag.
Små tilpasninger kan gøre stor forskel
Jeg har fået ændret mening om justering – før i tiden tænkte jeg, “den må da bare passe!”. Men at bruge to minutter på at tilpasse stropperne, så skuldrene hverken bliver klemt eller slap, betyder alt for holdbarheden. Sagen er: Ligesom med en kjole sidder en BH bedst, når den får lidt individuel tilpasning. Her er, hvad der har hjulpet mig – og mange andre undervejs:
- Tjek længden: Stropper må ikke falde ned – men heller ikke “kravle” op over skuldrene.
- Luk BH’en i den yderste række hægter (den løseste) første gang. Så har du plads til at stramme op, når BH’en giver sig.
- “Juster og skub” brystet helt ind i skålen hver gang, så det ikke får BH’en til at glide rundt, når du bevæger dig meget.
En prøverums-erfaring, du ikke er alene om
Jeg glemmer aldrig engang, hvor jeg i prøverummet nærmest lavede yoga for at se, om min BH flyttede sig. Da jeg var færdig, havde jeg svedt, var på kanten til at give op – og alligevel stod jeg med én hånd på hoften og sagde; “Hvor skal jeg vide, om den glider rundt om to timer?”. Løsningen kom da ekspedienten sagde: “Prøv at tage T-shirten over, og så lav et par snurrende bevægelser.” Det lyder tosset, men test din BH i butikken: Drej overkroppen, løft armene – og vælg den model, der “bliver siddende”.
FAQ: Spørgsmål kvinder selv stiller
-
Hvorfor drejer min BH rundt, selv om jeg har målt mig?
Husk, at brystets form og hudens glathed kan være lige så afgørende som selve målene. Vælg evt. en BH med bredere bånd eller mere ru bagside. -
Hjælper det med bøjle?
Ofte ja. Bøjlemodeller giver mere struktur, men du kan også finde velsiddende modeller uden bøjle, hvis du vælger et fast bånd og gode sidepaneler. -
Hvilket materiale glider mindst?
Strækbar bomuld, fleece eller ru mikrofiber holder bedre på plads end blanke, glatte materialer. -
Kan det hjælpe at skifte justering i løbet af dagen?
Ja! Især hvis du mærker, at elastikken giver sig, eller sved får BH’en til at glide. Stram båndet lidt op, eller stram stropperne midt på dagen. -
Er det normalt at skifte pasform, når man tager på eller taber sig?
Helt normalt. Selvom omgivelserne måske ikke ændrer sig mærkbart, kan bare et par centimeter eller ændret hud spændstighed give en “drejende” fornemmelse. Prøv dig frem og test i butikken.